Stan czytelnictwa w Polsce: o czytelnikach, autorach, tłumaczach, rynku wydawniczym, polityce cenowej i dystrybutorach.
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Cepelia
Re: Stan czytelnictwa w Polsce: o czytelnikach, autorach, tłumaczach, rynku wydawniczym, polityce cenowej i dystrybutora
Rynek książki też się chyba "wspiera" AI, bo hasło "sześciocyfrowa kwota" ma robić wrażenie, a w polskim to wciąż może być pierwsyz próg. Ale pewnie, AI zastąpi wszystko, tłumaczy już. Bo jest "dość dobre". Bo innym nie przeszkadza! Jedzcie gówno, milony much nie moga się mylić.
I jeszcze "wyścig". Kto wygra ten wyścig. W ogóle "autorzy" i "pisać" w tym gównoarykule powinni być pisani w cudzysłowie.
Gdzie jest rzygająca emotka. Potrzebuję rzygających emotek na gwałt.
Sorry. Ulało mi się.
I jeszcze "wyścig". Kto wygra ten wyścig. W ogóle "autorzy" i "pisać" w tym gównoarykule powinni być pisani w cudzysłowie.
Gdzie jest rzygająca emotka. Potrzebuję rzygających emotek na gwałt.
Sorry. Ulało mi się.
- Hebius
Re: Stan czytelnictwa w Polsce: o czytelnikach, autorach, tłumaczach, rynku wydawniczym, polityce cenowej i dystrybutora
Służę adresem:

Kod: Zaznacz cały
[img]https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjo7ZCwrB8gu8rHGsBOk2fyL1m-QJLeEMv8P9FFWZ5981C5Z-ct4LW99gI-xgB888tbpJ1ugdcYIQXe7doZaEVlahh3hICiBBgto-4qDXx5NKBvywiMaRSQjO1g5qvXd6FfvasKE1Y65A/s1600/rzygam.gif[/img]
- marcin
Efekt będzie taki, że ci bardziej świadomi czytelnicy przerzucą się na książki napisane przed powiedzmy 2025 rokiem. A nowości będą omijać szerokim łukiem.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
- Cepelia
- mike
Zaczną reklamować książki jako napisane bez AI, a czy ktoś w to uwierzy to już inna para kaloszy. Jeszcze inny aspekt: AI może być i pewnie jest lepszym pisarzem od wielu prawdziwych. To może być fajna opcja do poruszania tematyki wcześniej nietkniętej, bądź literacko słabo spenetrowanej. Nie każdy ma dryg do pisania, a przy współpracy AI i odrobinie inwencji własnej nakreślenia ogólnego rysu, mogą powstawać nowe ciekawe historie, nawet reklamowane jako wspomagane sztuczną inteligencją. Jak będzie dobrze napisane to znajdą się chętni.
- marcin
No właśnie czekałem aż tu przyjdziesz i stwierdzisz że AI będzie pisać lepsze książki niż zwykli ludzie. Otóż AI niczego nie "napisze" tylko żeruje na tym co napisano wcześniej.
No i jeśli ktoś nie ma drygu do pisania, to po prostu nie powinien pisać tylko zająć się innym zawodem. To co piszesz to jest taki sam absurd, jak ja bym się zajął tłumaczeniami z chińskiego na arabski. Nieważne, że nie znam ani tego ani tego, będę "tłumaczył" za pomocą AI.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
- mike
Bicz plis co najmniej połowa współczesnych autorów nie ma drygu do pisania, a mimo to piszą książki... z AI będzie im wychodzić lepiej z pożytkiem dla wszystkich. Wybitni prawdziwi pisarze poradzą sobie bez AI tak jak radzili sobie dotychczas.
Bać zacząć się mogą korektorzy oraz tzw. zawodowi pisarze, którzy piszą dla kogoś kto podpisuje się swoim nazwiskiem udając, że to on napisał co jest częste we wszelkiej maści biografiach itp.
Bać zacząć się mogą korektorzy oraz tzw. zawodowi pisarze, którzy piszą dla kogoś kto podpisuje się swoim nazwiskiem udając, że to on napisał co jest częste we wszelkiej maści biografiach itp.
- marcin
Hmmm.
W sumie jak pomyślę o "Moście Ikara" to trudno powiedzieć, że nie masz racji ...
- Hebius
Most Ikara jest przynajmniej niepodrabialnym wytworem ludzkiego umysłu, czymś autentycznym.
I gówno tam, że korektorzy czy redaktorzy mogą się bać. AI halucynuje, jak czegoś nie wie zmyśla. Nie jestem wcale pewny, że w płatnych wersjach działa toto rzetelniej niż w bezpłatnych. Bać to się mogą przede wszystkim czytelnicy.
Ale z drugiej strony - gdyby tak Martin zaprzągł do roboty AI to może byśmy się doczekali dokończenia sagi Lodu i Ognia wcześniej, niż w kilka lat po jego zgonie
I gówno tam, że korektorzy czy redaktorzy mogą się bać. AI halucynuje, jak czegoś nie wie zmyśla. Nie jestem wcale pewny, że w płatnych wersjach działa toto rzetelniej niż w bezpłatnych. Bać to się mogą przede wszystkim czytelnicy.
Ale z drugiej strony - gdyby tak Martin zaprzągł do roboty AI to może byśmy się doczekali dokończenia sagi Lodu i Ognia wcześniej, niż w kilka lat po jego zgonie
- marcin
Ostatnio zapytałem AI (chatagpt) kto powiedział "żadnych złudzeń, panowie, żadnych złudzeń". Akurat znam odpowiedź: powiedział to car Aleksander II do delegacji polskiej mającej nadzieję na choć częściową niepodległość. Cytat ten jest eksponowany przy wejściu do Muzeum X Pawilonu Cytadeli Warszawskiej (całkiem niedawno ją zwiedzałem).
Odpowiedź chatagpt: to cytat z "Misia" Barei
Strach pomyśleć, jak autorzy literatury faktu przestaną robić rzetelną lekturę w temacie a zaczną tylko pytać AI
Odpowiedź chatagpt: to cytat z "Misia" Barei
Strach pomyśleć, jak autorzy literatury faktu przestaną robić rzetelną lekturę w temacie a zaczną tylko pytać AI
- Hebius
Już mieliśmy przedsmak przy tym dziele pani od teorii spiskowych - nie zapamiętałem nazwiska.
edit. (AI mi podpowiedziało
)
Karolina Opolska, Teoria spisku, czyli prawdziwa historia świata
edit. (AI mi podpowiedziało
Karolina Opolska, Teoria spisku, czyli prawdziwa historia świata