Nie wiedziałem dlaczego obraz Siudmaka trafił na okładkę.
Zapytałem się Groka, oto odpowiedź:
"Członkowie zespołu Eloy (Klaus-Peter Matziol i Jürgen Rosenthal) odkryli istniejący obraz Wojciecha Siudmaka w albumie/katalogu artystycznym i zaproponowali go jako okładkę, ponieważ idealnie pasował tematycznie do koncepcji albumu.
Album Ocean (wydany 26 października 1977) to koncept-album o mitologii Atlantydy (od stworzenia przez Posejdona, przez rozkwit i upadek, aż po zagładę), z równoległymi odniesieniami do zagrożeń dla ludzkości (m.in. w kontekście zimnej wojny). Obraz Siudmaka, zatytułowany The Tempest (nawiązujący do sztuki Williama Szekspira Burza), przedstawia monumentalną, bezgłową męską postać (muskularny tors w chlamysie, ze berłem zwieńczonym czaszką) wznoszącą się nad skalistą wyspą na morzu, z rozbitym żaglowcem, kosmicznymi/galaktycznymi elementami (rozpadające się kafelki tworzące spiralną galaktykę) i planetarną atmosferą w tle. Motyw oceanu, mitycznej potęgi, katastrofy i kosmicznej skali idealnie korespondował z treścią płyty.
Siudmak nie stworzył obrazu specjalnie na zamówienie zespołu – był to gotowy utwór (używany też m.in. jako plakat do przedstawienia Burzy w Teatrze Powszechnym w Warszawie w 1978). Okładka gatefold została zaprojektowana tak, by po rozłożeniu (i odpowiednim obróceniu) pokazywać cały obraz.
Ten sam artysta dostarczył później obrazy także na inne wydawnictwa Eloy (m.in. Ocean 2 – The Answer)."