Stan czytelnictwa w Polsce: o czytelnikach, autorach, tłumaczach, rynku wydawniczym, polityce cenowej i dystrybutorach.

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pedał_w_szlafroku

Re: Stan czytelnictwa w Polsce: o czytelnikach, autorach, tłumaczach, rynku wydawniczym, polityce cenowej i dystrybutora

marcin pisze: 14-02-2026 14:25:30 No ale idąc Walpurgu tym tropem to zlikwidujmy całe szkolnictwo. Po co ktoś ma się czegoś uczyć czy studiować. Przecież jest AI. 🙄
Hebius pisze: 14-02-2026 18:33:59 Ale dlaczego miałaby cokolwiek tracić? Nikt nie jest tym zainteresowany. Popatrz na wpis Walpurga, jak się chłopak chętnie wypina, by być dymanym przez AI i osoby używające AI. Trzeba iść z duchem czasu i podchodzić z entuzjazmem do postępu :D
marcin pisze: 14-02-2026 18:50:58 No muszę powiedzieć że mnie wpis Walpurga też, no ujmę to delikatnie - zdumiał.
Kochani moi, Marcinie i Hebiusie, a gdzie ja napisałem, żeby zlikwidować szkolnictwo i studia, gdzie ja się wypinam, gdzie jest jakiś mój entuzjazm?
:o :shock: :o
No gdzie?
Zacząłem tak:
Obawiam się, że mike ma rację a Marcin wciąż nie docenia AI.
To jest ten entuzjazm? Ja tylko opisałem jak jest. Czy się to komuś podoba, czy nie, AI jest i będzie. I musimy nauczyć się z AI żyć. Nie ma odwrotu. Od nas zależy jak to wykorzystamy (my, ludzkość).
Awatar użytkownika
Hebius

Re: Stan czytelnictwa w Polsce: o czytelnikach, autorach, tłumaczach, rynku wydawniczym, polityce cenowej i dystrybutora

:nienie: :nienie: :nienie:
Twój wpis można jednoznacznie zinterpretować jako entuzjastyczną pochwałę AI.
Teraz się nie wypieraj, szkodniku!
Walpurg pisze:Nawet Szekspir nie napisał sam Hamleta, tylko "żerował na tym co napisano wcześniej"
Widzisz w AI zastępstwo Szekspira!
Awatar użytkownika
xyz123

marcin pisze: 14-02-2026 18:52:27
xyz123 pisze: 14-02-2026 16:33:07 Czyli gra na czasie... no cóż. Może utrata ciepłej posadki w TVP by ją zmotywowała do udzielenia wyjaśnień.
Ja tej pani nie chcę bronić, natomiast:
Plagiat lub korzystanie przez kogoś z AI (mające znamiona plagiatu) trzeba udowodnić (sądownie!). Czasy gdy wyrzucano kogoś z pracy za poglądy albo jakieś domniemania są już na szczęście za nami.
Tu nie chodzi o poglądy tylko wyjaśnienie sytuacji, która jest delikatnie mówiąc - zaskakująca.
Pani obiecała opublikowanie erraty i nic w tej kwestii się nie dzieje.
Na pytania dziennikarzy już też przestała odpowiadać.
Z racji tego, że sama jest dziennikarką to jej zachowanie wygląda po prostu słabo.

https://www.wirtualnemedia.pl/karolina- ... 973203456a

Przyznaje, że sam tę książkę dodałem do ulubionych, bo zamierzałem ją kupić, ale ta cała afera mnie do tego zniechęciła.
Awatar użytkownika
Hebius

I to jedyne co można zrobić w tej sytuacji - zagłosować portfelem.
Awatar użytkownika
marcin

Jakieś postępowanie mozna by wszcząć wtedy gdyby to była książka naukowa i byłaby podstawą nadania stopnia, np. profesora. Jeśli nie jest podstawą stopnia, to nawet nie wiem czy byłoby panią o co oskarżyć. Korzystanie z AI (nawet bez sprawdzenia) przestępstwem nie jest.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
ODPOWIEDZ